Вече сме ви разказвали за – странната птица, прекарала живота си

...
Вече сме ви разказвали за – странната птица, прекарала живота си
Коментари Харесай

Цветните снимки на Детегледачката с фотоапарата

Вече сме ви разказвали за – странната птица, прекарала живота си като че ли невидима, само че оставила след себе си над 150 хиляди фотоси и километри видеолента, снимани за 40 години основно в Ню Йорк и Чикаго. За да има повече независимост и време на открито, цялостен живот е работела като детегледачка. Нейното творчество е намерено инцидентно през 2007 година, а през днешния ден „ детегледачката с фотоапарата “ се подрежда измежду най-големите фотографи на XX век.

Тя е правила всичко това единствено и само за себе си. Складирала е времето, както е складирала билетчета от метрото. Не е изпитвала никаква тежест от упованията на хората към себе си, била е самоука, не се е съобразявала с правила, догми, престижи. 

Голямата част от фотосите на Вивиан Майер са направени с фотоапарат Rolleiflex, което ѝ е разрешавало да не гледа хората в очите, а на тях – да не схващат, че са обект на фотосите ѝ. Така е успявала да се приближи и да снима изцяло естествени подиуми. Повечето ѝ фотоси са черно-бели (по това време цветният филм е бил доста по-скъп).  

Именно нейните цветни фотографии сега са обект на в Ню Йорк (до 5 януари в изложба Howard Greenberg в Ню Йорк). Можем да надникнем малко в наличието й. Да се пренесем във времето, да усетим мига и да отминем, без да вършим от тази жена поредния самотен актьор, който ще се трансформира в ширпотреба.



 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР